Kent

Standard

I förra veckan efter jobbet träffade jag en kille på bussen som hette Kent. Vi började att prata med varandra. Kent hade varit knarkare. Nu var han ren. Han hade 11 barn bonusbarn inräknade och fem barnbarn. Han var 45 år gammal. Han hade mött Gud och skulle bli präst. I höst skulle han bli färdig kock sedan skulle han utbilda sig till präst. Det skulle ta 8 år. Han gick till en församling på “Söder” i Stockholm.

I och med att jag hade pratat med denne före detta knarkare dök det upp en del minnen i huvudet:

På 1970-talet var jag en liten flicka. Mamma, pappa och jag bodde då i en personalbostad på Långanäs Yrkesskola. En Yrkesskola var en skola dit man skickade vanartade pojkar i åldern 15-20 år. Pojkarna hade stulit bilar, sniffat thinner eller använt heroin. På skolan fick de vård mot sitt missbruk men skolan erbjöd även en möjlighet till utbildning. Där fanns nämligen en mekanisk verkstad, ett snickeri, en trädgård mm.

Skolan såg ut som en vanlig skola med en rektorsexpedition. Här satt skolans rektor, biträdande rektorer, psykolog, en telefonist och en bokhållare. Man lagade all mat själva i skolans storkök. De både bakade och lagade mat. Det fanns en gymnastiksal och en biljardhall. Eleverna bodde på olika avdelningar. Det fanns öppna och en sluten avdelning. Eftersom eleverna kom från Stockholm döpte de avdelningarna till Slussen, Tegelbacken, Slottet, Flustret och Torpet.

Eleverna satt i princip fast på skolan eftersom Långanäs var just ett näs d.v.s. en halvö. Det var vatten runt omkring skolans område. I bland rymde eleverna. De var tvungna att gå över bron. Oftast kom de tillbaka i polisbil. Polisen körde tillbaka dem till elevhemmet.

Personalen kallades vårdare och det var flera barnfamiljer som fick hyra ett hus att bo i inne på skolans område. Vi barn sprang omkring och lekte på skolans område. En vanlig syn var att eleverna stod mitt inne i den småländska skogen och pratade stockholmska. De undrade bl.a. hur de skulle få tag i knark.

Det finns många roliga historier man kan berätta om hur det var att växa upp som barn till personal på ett behandlingshem. Vi firade Midsommar och Lucia tillsammans med eleverna. Eleverna var alltid snälla mot oss barn. De gav oss godis och de busade med oss.

I dag kallas Yrkesskola för § 12 Hem. Det är inte längre pojkar från Stockholm som sitter där. Det är yngre barn från södra Sverige. Där finns både flickor och pojkar.

Not: Namnet Kent är fingerat.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s